:: szanazugról
:: körösök völgye
:: megközelítés
:: szolgáltatások
:: szálláslehetőségek
:: túraútvonalak
:: galéria
:: kapcsolat

  KÖRÖSÖK VÖLGYE
A Körösök mentén egy olyan roppant érzékeny és különleges tájegység található, amely a maga érintetlenségével, tájképi és természeti értékeivel méltán megérdemli a térségben élők odafigyelését, gondos megóvását, nem beszélve arról, hogy egy igazán vonzó célpontot jelenthet a környezettudatos, szelíd turizmus híveinek. A Kettős - Körös torkolatának vízgyűjtő területe, ez az összefüggő biogeográfiai egység sérülékeny ökoszisztéma.

E térség a szabadidő eltöltésének számos kiváló lehetőségével rendelkezik. Az aktív pihenés kedvelői lóháton, kerékpáron, csónakon vagy gyalogszerrel hódíthatják meg a területet, és élvezhetik a páratlanul tiszta levegőt és az érintetlen természet szépségeit. Ezek az ökológiailag és kulturálisan is érzékeny területek kiemelt gondosságot feltételeznek. A turizmus fenntartható irányú fejlesztéseinek kell inkább teret biztosítanunk, így például a falusi-, a lovas-, a kerékpáros-, a vízi- és az ökoturizmusnak vagy a természetjárásnak. A civilizáció zajától távol, az erdők mélyén és a folyók mentén különleges élővilágban gyönyörködhet a kiránduló.

A táj vadregényes jellegét egyediségének köszönheti, amelynek megőrzése fontos feladat. Közös célunk, hogy minél többen gazdagodjanak azzal az egyedülálló élménnyel, amit a Körösök Völgyében, a Fekete - és a Fehér - Körös találkozásánál elterülő üdülőfalu, Szanazug nyújt látogatói számára. A táji uniformizálódás megakadályozása érdekében folyamatosan zajlik az egyediségek, különleges természeti kincsek feltérképezése.

Ahogy Békés megyében, úgy a Körösök Völgyében is számos nemzetiség lelt otthonra az évszázadok során. E népek tartós együttélésükkel egyedülálló kultúrát teremtettek, miközben építészetükben, néprajzi hagyományaikban és szokásaikban őrzik sajátosságaikat. Az Alföld romantikája, a kedves kis falvak hangulata, a Békés megyei gasztronómia felejthetetlen emléket nyújt valamennyi idelátogató számára.